Azúrkék tenger, hamisítatlan francia életérzés

A Côte d’Azuron rekordév volt, s nagy ütemben növekszik a magyar turisták száma is.

A Côte d’Azur desztináció szakemberei, idegenforgalmi hivatala és turisztikai szolgáltatói mutatkoztak be múlt héten Budapesten, a Grand Café Libertében tartott sajtótájékoztatón. A kelet-közép európai road show budapesti rendezvényére meghívást kaptak a hazai utazásszervezők is.

Eric Dorétől, a Côte d’Azur térség turisztikai hivatalának vezetőjétől megtudtuk, hogy a desztinációba érkező magyar turisták száma mintegy 10%-al nőtt egy év alatt. S bár a magyarok költik a régióbeli vendégek közül a legkevesebbet (53 euro/nap), számuk mégis számottevő a 40 ezer vendégéjszakával és a 8 éjszakás átlagos tartózkodással.

A 2007-es év rekordév volt a francia turizmus számára, a turistaérkezések száma elérte a 89 milliót. Ehhez nagymértékben hozzájárult a jó légiközlekedés, például Magyarországról is közvetlen járat van a Côte d’Azur desztináció fővárosába, Nizzába (Wizz Air). A franciák azonban további lehetőségeket látnak az idegenforgalom fejlesztésében, ezért mintegy 100 millió eurót fektettek új szállodai beruházásokba és felújításokba és az úthálózatot is fejlesztik.

A mintegy 150 éves idegenforgalmi régió jól ismert helyszínei Nizza mellett a fesztiváljairól híres Cannes, a bájos történelmi város, a meseszép panorámával megáldott, elsősorban a Picasso Múzeumáról híres Antibes, a nizzai Matisse múzeum, a történelméről és művészetéről ismert kis művészváros Vence, az üveggyártás fővárosa Biot, a parfümgyártás fellegvára Grass, ahol akár saját, személyre szóló parfümöt is lehet készíttetni a Fragonard parfümgyár illatműhelyében.

A látnivalók sorához nemcsak infrastrukturális fejlesztések kapcsolódnak, de sok új sporteseménynek és fesztiválnak is otthont ad a régió. Franciaország leghosszabb drótkötélpályája, a 2663 méteres La Colmiane, a Vésubia Hegyi Park Saint-Martin-Vésubieben vagy a bioti Mouratoglou Tennis Akadémia várja a látogatókat. Az események között újdonságként robban majd be az áprilisi Red Bull Air Race. A rozéjáról a francia szarvasgombáról híres Var-ban pedig a ’les Voiles’ Regatta mellett a francia Formula 1 Nagydíj tér vissza idén júniusban, Cannes-ban pedig a futás szerelmeseit várja a novemberi maraton