A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) településszintű adatai alapján idén is összegyűjtötte a portál azokat a termálfürdős településeket, amelyek az elmúlt évben a legtöbb turistát vonzották. Ehhez a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák számát vették alapul – amely nem foglalja magában a magánszálláshelyek – adatait, ráadásul ez még csak egy előzetes statisztika.

A korábbi években azokat a településeket válogatták be, amelyeknek a turizmusa elsősorban a termálfürdő, gyógyfürdő meglététől függ. Ilyen például Hévíz, vagy éppen Zalakaros. Azokat, ahol a sok egyéb turisztikai attrakció mellett mintegy mellékesen fürdő, vagy fürdők is találhatók – például Eger, vagy Szeged – nem vettük ide. Ugyanezen a logika alapján nem számolták a termálfürdős települések közé Budapestet sem.

Idén nem Top 10-es, hanem 10+1-es listákat készítettek. Ahogy ugyanis látható, a budapesti turizmus még ebben a viharvert állapotában is külön kategóriát képviselt. A főváros tavaly 2,3 millió vendégéjszakát produkált, ami az ötszöröse az utána következő településnek. Ugyanakkor egy évvel ezelőtt a budapesti vendégéjszakaszám még 10,7 milliót tett ki. Gyakorlatilag tavaly március elején véget ért a 2020-as fővárosi turisztikai szezon.

A Budapest utáni mezőnyben az éllovasnak Hajdúszoboszló bizonyult. Ez azt is jelenti, hogy helycsere történt, hiszen a 2019-es “békeévben” Hévíz még megelőzte Szoboszlót. Utóbbi annyiból volt helyzeti előnyben, hogy a turisztikai forgalmán belül a korábbi években erősebb volt a belföldi vendégkör, mint a külföldi. Hévíz számára a covidos helyzet  hatalmas kihívást jelentett, s ezt figyelembe véve azért Hévíz nem teljesített rosszul.

Hévízt egy másik zalai üdülőhely, Zalakaros követi a toplistán. Ezzel 2019-hez képest Bük/Bükfürdő elé került Zalakaros. Itt hasonló a helyzet mint Hévíz és Hajdúszoboszló esetében, azaz Bükfürdőn hagyományosan meghatározóbb a külföldi forgalom, Zalakaros erősségét pedig inkább a belföldi utazók jelentették. A járványhelyzetben az utóbbi most előnynek számított. Ugyanakkor Zalakaros esetében még ezzel együtt is figyelemre méltó, hogy a többi településhez képest jóval kisebb arányú csökkenést szenvedtek el.

Zalakaroshoz hasonlóan Gyula is nagyot mentett, azaz az átlagosnál valamivel kisebb csökkenést szenvedtek el. Gyula esetében is dominánsabb volt az elmúlt években a belföldi turizmus, ez most nekik is némi előnyükre vált.

Pusztán a belföldi vendégforgalmi adatokat nézve említést érdemel, hogy Budapestet és Hajdúszoboszlót ebben az összevetésben Zalakaros követi, miután Hévíz előtt végeztek. Ez ugyanakkor nem írható a Covid számlájára, 2019-ben is már Hévíz előtt volt Zalakaros.

A külföldi vendégéjszakák száma alapján Budapest előnye hatalmas. A vidéki termálos települések sorában pedig Hévíz előnye óriási mindenki más előtt. Utánuk nem változott a Bük, Hajdúszoboszló, Sárvár sorrend.

(forrás: turizmusonline.hu)