Az okoshordó, ami jelzi, ha fogytán a sör

forrás:napiturizmus.hu

Olyan söröshordót fejlesztett a Carlsberg, amelyik figyeli és hosszabb ideig is tartja frissen a benne lévő sörmennyiséget – írja a hvg.hu.

A csaposok álmát váltotta valóra a Carlsberg, a dán sörgyártó ugyanis olyan (okos)hordóval lépett a piacra, amely képes arra, hogy figyelje a benne lévő sörmennyiségét, sőt jelezze a főzdének, ha már fogytán a készlet. Az új, könnyebb hordó sűrített vizet használ szén-dioxid helyett a sör kinyomására, ezáltal jóval hosszabb ideig, 30 napig képes frissen tartani a a benne tárolt sört. Az öreg acélhordókban ez kevesebb mint egy hét volt.

A gyártó szerint ezáltal lehetővé válik, hogy a sörözőkben, bárokban, éttermekben kipróbáljanak kevésbé ismert és jóval drágább söröket is. A stagnáló eladások, a fogyasztók bor és röviditalok felé fordulása késztette innovációra a dán sörgyártót, és arra, hogy a sörözők tulajdonosait boldoggá tegye és nemcsak szélesebb palettát nyújtson, hanem segítse őket profitjuk növelésében. A csaposok egy tableten figyelhetik valós időben a hordók tartalmának alakulását. Az általa összegyűjtött adatok mind a sörfőzdét, mint sörözőket abban is segíti, hogy megbecsüljék, mekkora a kereslet az egyes sörfajtákra az év egy adott időszakában.

“Ez lehetővé teszi számunkra, hogy a megfelelő termék elérhető legyen adott helyen, adott időben” – mondta egy interjúban Nancy Cruikshank, a sörgyártó digitális átalakulásáért felelős vezetője. A hordó műanyagból készül, nem a hagyományos nehézacélból, ahogyan az az 1960-as és 1970-es években megszokott volt. A műanyag használatával a Carlsberg ugyan szembemegy az élelmiszeripar azon céljával, hogy visszaszorítsa az egyszer használatos műanyag alkalmazását, mivel a fogyasztók egyre inkább környezetbarát módon gondolkodnak. Az okoshordó ugyan egyszer használatos, de közölték, már dolgoznak azon, hogy begyűjtsék és újrahasznosítsák azokat.

A Carlsberg Nyugat-Európa mellett néhány kínai városban is csapra veri őket, az okoshordó tesztelése azonban Berlinben folyt. A fejlesztést Koppenhágában, Malmőben és Milánóban a jövő hónapban mutatják be.