Forrás: MTI

 

A jövő évtől több ponton szigorodnak az iskolai buszos kirándulásokra vonatkozó szabályok. Az új előírások értelmében 13 évesnél idősebb busszal nem lehet majd iskolai kirándulást bonyolítani. A MUISZ állásfoglalását hír végén olvashatják.

Palkovics László oktatásért felelős államtitkár szerdán Budapesten sajtótájékoztatón kifejtette: 2018-tól miniszteri rendelet írja majd elő, hogy a külföldre tartó iskolai autóbuszos kirándulásokon a járművezetők este 11 és másnap hajnali 4 óra között nem vezethetnek, és ezt a pihenőidejüket is a buszt elhagyva kell eltölteniük.

Az új előírások értelmében 13 évesnél idősebb busszal nem lehet majd iskolai kirándulást bonyolítani, továbbá minden oktatási intézmény csak olyan szolgáltatóval köthet szerződést, amely garantálja, hogy járművezetője nem szenved a közlekedést veszélyeztető alvászavarban.

Az EMMI államtitkára hangsúlyozta, az iskolai kirándulásokra vonatkozó szabályok szigorításától függetlenül a hatályos jogszabályok garantálják az autóbuszos közlekedés biztonságát, amely most is a legbiztonságosabb közlekedési forma.Az új előírások értelmében 13 évesnél idősebb busszal nem lehet majd iskolai kirándulást bonyolítani

Dittel Gábor, a Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete (NiT Hungary) ügyvezető főtitkára a sajtótájékoztatón bemutatta szervezetük új autóbuszos közlekedésbiztonsági kézikönyvét, amelyet a napokban az iskolákba is eljuttatnak. Az Emmi ajánlásával és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság támogatásával megjelent kötet címe „Az autóbuszos utazás tízparancsolata.”Az iskolai buszokra a januári, 17 halálos áldozatot követelő veronai buszbalesetre válaszolva jönnek létre most szigorúbb szabályok, az Egyesült Államokban közlekedő iskolabuszok mintájához hasonlóan.

A kézikönyv célja, hogy szakmailag, de közérthető módon mutassa be az autóbuszos kirándulások legfontosabb biztonsági szempontjait – mondta Dittel Gábor, aláhúzva, általánosságban nem tartják indokoltnak a buszokra és járművezetőkre vonatkozó szabályok szigorítását.

A NiT Hungary kézikönyve könnyen érthető formában próbálja felhívni a szülők, kirándulást szervezők figyelmét azokra a szempontokra, amelyekre nagy figyelmet kell fordítani.

A kiadvány azt tanácsolja például a kirándulások szervezőinek, hogy minden esetben válasszanak megbízható szolgáltatót, ne spóroljanak a biztonságon, készüljenek pontos utaslisták.

Dittel Gábor emellett megjegyezte, a buszvezetőnek mindig a járművet elhagyva kell eltöltenie pihenőidejét, továbbá érdemes a kirándulás részvevőinek fuvarszervezési forgatókönyvet készíteniük, amitől később nem térnek el, így ugyanis kiszámíthatóbbá, biztonságosabbá válik az utazás.

A NiT Hungary készített egy „A busz nem játszótér” című szórólapot is, amely a kisebbek figyelmét külön felhívja arra, hogy a buszos utazáson ülve, a biztonsági övet bekapcsolva tartva kell maradni, és menet közben nem szabad zavarni a járművezetőt.

A MUISZ állásfoglalása:

Az autóbuszos utazás változatlanul az egyik legbiztonságosabb és emellett leginkább környezetbarát közlekedési forma. A szülőknek nyilvánvalóan megnyugtató, ha a jelenlegi – véleményünk szerint kellően szigorú – előírásokat még szigorúbb jogszabályok váltják az iskolai buszos kirándulásoknál, de fontosnak tartjuk, hogy a megrendelők figyelmét is felhívjuk arra, hogy nem feltétlenül a legolcsóbb ajánlat a legjobb – nyilatkozta szerkesztőségünknek a hír kapcsán Erdei Bálint MUISZ-elnök.

A tudatos megrendelői magatartás jó hatással lehet a piacra és így a biztonságra is, a tapasztalatok alapján ugyanis sokszor minimális a díjkülönbség a régebbi és az újabb, biztonsági szempontból is jobban felszerelt autóbuszok kilométer-, illetve óradíjai között.

A MUISZ minden esetben azt javasolja, hogy az iskolák az utazásszervezést bízzák az utazási irodákra, mivel – a szakmai tapasztalaton kívül – az irodák több fontos lehetőségre is fel tudják hívni az iskolák figyelmét, és emellett vagyoni biztosítékkal is rendelkeznek.

Az utazási csomagokról és utazási szolgáltatás-együttesekről szóló EU irányelv – melynek a hazai jogrendbe történő átültetésére az év végéig sor kell, hogy kerüljön – kimondja, hogy csak utazási iroda közreműködésével szervezhető olyan program, amely nem nonprofit alapon, és nem kizárólag az utazók szűk körére korlátozódóan történik – szögezi le Erdei Bálint.
(turizmus.com)