A Wizz Air járatával heti két alkalommal, öt órás repüléssel érkezhetünk meg a világ kilencedik legnagyobb területű országának fővárosába.

Kapcsolódó cikkek

Modern repteréről a belváros taxival 25 perc alatt elérhető, a viteldíj 7-10 Euró. Nappal tömegközlekedéssel mindössze 90 tenge, ami körülbelül 75-80 forintnak felel meg.

Érdemes mindjárt a repülőtéren pénzt beváltani, mert kevés a nyitva tartó pénzváltó és nem minden szállodában van lehetőség rá. Szombaton a bankok 14 órakor bezárnak, pénzváltót nehezen találni.

1991-ben Kazahsztán függetlenségétől Almati, majd 1997-től Asztana lett a főváros, melynek kazak jelentése is „főváros”. A várost 1830-ban az oroszok alapították Akmolinszk néven. Asztana Akmola tartományban van, amely az ország középső részén helyezkedik el. Jelentése „ fehér temető”.

A várost az Isim folyó választja ketté, északon a régi, délen pedig az új város található. Hídjai, modern épületei, toronyházai, plázái világvárosi jellegűek. Utcái rendkívül szélesek, terei hatalmasok, parkjai gyönyörűek, szemet kápráztató virágszőnyegekkel.

Esti kivilágítása páratlan, a helyiek nemhiába nevezik a fények városának. Az idősebb generáció beszél oroszul, a fiatalok pedig angolul is. Kedves, segítőkész nép.

A városi közlekedés rendkívül jó. Autóbusszal mindenhova el lehet jutni. A buszokon a kalauztól válthatók meg a jegyek, egységesen 90 tenge. Némelyik megálló légkondicionált.

Számos kulturális program áll az érdeklődök rendelkezésére. Július 29-én az Operaházban rendezték meg a Nemzetközi Operáliát, a zenekart Placido Domingo vezényelte és a díjakat is ő adta át.

Június 10. és szeptember 10. között az EXPÓ 2017 Asztana is látogatható. Témája a “Jövő Energiája”.

Az orosz nyelvű Wikipedia szerint 115 ország és 22 nemzetközi szervezet pavilonja található meg az EXPO területén. A magyar pavilon témája: az élet fája, mely 8 nagy témát ölel fel:  mesterséges fotoszintézis; a fa, mint energia; a fa, mint erőmű; a fa és környezete; remediáció; energianövény;élő energia; a fa, mint jelkép.

A napi belépő 4.000 tenge, mely bankkártyával is fizethető. A kiállításon feltétlenül megtekintendő a magyar pavilon is. Kimagaslóan a kazakok pavilonja a leglátogatottabb, melyben hosszú órákat lehet eltölteni.

A városban lehetőség van buszos és gyalogos városnézésre is vagy akár hajókázásra is. Asztana jelképe a 105 méter magas Bayterek- torony, ahová panoráma lift visz fel. Tetejében a Nagy elnök aranyozott tenyerébe a látogatók is belehelyezhetik tenyerüket.

A toronyból elénk tárul az egész város, melyet érdemes nappal és az esti kivilágításban is megcsodálni. Belépő: 500.- Tenge. Érdemes megnézni még az Elnöki palotát, a Nemzeti Múzeumot, A béke és az egyetértés palotáját, a Függetlenség terét, az Operaházat a mecseteket és a Beit Rachel zsinagógát is.

A várostól egy órás autóútra egy kazah gulághoz lehet ellátogatni, amely mindenki számára hátborzongató. Az 1000 km-re lévő régi fővárosba, Almatiba az Air Astana helyi járatával repülhetünk.

Magyar állampolgárok 30 napot tölthetnek vízum nélkül. Megérkezéskor egy kisméretű kérdőívet kell kitölteni. Az útlevél ellenőrzés gyorsan megy, sok ablakhoz lehet állni.

A közbiztonság nagyon jó, melyre a helyi hatóságok az egész városban ügyelnek.

 

(Napi Turizmus)