Lengyelországot gyógyhelyeiért is érdemes felkeresni, ezúttal Alsó-Szilézia népszerű desztinációi között csemegézhet.

Duszniki-Zdrój

A cseh határ közelében helyezkedik el – a Főterén megmaradt a középkori elrendezés barokk, reneszánsz épületekkel s az 1725-ben állított “Szűzanya gyermekével” című szobor.

Forrás: lengyelorszag.travel

Bystrzyca Dusznickában, a folyó partján, a város szélén, a XVII. században épült malomban kapott helyet a Papírmúzeum. Érdemes ellátogatni ide, hiszen ez egész Európában ritkaságnak számít.

A város legszebb része a parkja, ahol Chopin udvarháza is található. Itt koncertezett 1826-ban Fryderyk Chopin, ami az első külföldi koncertje volt. 1946 óta minden évben Nemzetközi Chopin Fesztivált rendeznek az udvarházban, a legjobb zongoraművészek részvételével.

Duszniki-Zdrój gyógyvizekben gazdag, ennek köszönheti gyógyüdülő elnevezését. A város környékén sok olyan attrakció található, ahova sétautak, kerékpárutak vezetnek.

A Karkonosze-i Nemzeti Parkhoz közel, a Śnieżka-hegy lábánál található üdülőhely egész évben számos attrakcióval várja a turistákat.A szálláshelyekben, éttermekben gazdag Karpacz sok kiránduló- és kerékpárút kiindulópontja. A város egyik legérdekesebb látnivalója a Norvégiából áthozott Wang templom, melyet IV. Frigyes Vilmos király ajándékozott Karpacznak. A Łomnica-folyó mentén sétálva a turisták megtekinthetik a látványos gátat, valamint az ún. „Vad Vízesést”. Itt található a Sport- és Turisztikai Múzeum, valamint egy játékmúzeum is, ahol a világ különböző tájairól származó érdekes játékokat állítottak ki. A Karkonosze Titkai interaktív kiállítás is színesíti a kínálatot, mely a helyi legendákat mutatja be. Ezen kívül szánkó- és bobpálya is várja az érdeklődőket.

A cseh határhoz közel fekvő város műemlékekben és attrakciókban gazdag. Főtere barokk stílusban épült, s mivel gazdag gyógyvizekben, gyógyüdülőhelynek számít. Vizei radont, ként és a fluort tartalmaznak. Legismertebb szanatóriumam a Wojciech egy XVII. században épült műemléképületben működik, márványmedencéje, stílusos kőkádjai gyöngyfürdővel, ivókútjai meleg forrásvízzel várja a gyógyulni vágyókat, ráadásul még egy arborétum is található itt. A várost hegyek veszik körbe, a legmagasabb a Złote Góry, ahol egy 25 méter magas kilátótorony is van.

A Bystrzyca Dusznicka völgyében fekvő gyógyüdülőhely a Stołowe-hegy lábánál, Kamienne Góry közelében található. A város felépítését a XX. századi gyógyüdülők stílusa jellemzi. Gyógyvizei kardiológiai, emésztőszervi megbetegedéseket gyógyítanak, gyógyparkját színes szökőkutak díszítik, valamint nordic walking útvonala is van. A környező hegyekben kirádulni is lehet, és a környező Międzygórze, Lądek-Zdrój vagy Kłodzko nevezetségeivel is ismerkedhetnek az ide érkezők. Érdemes meglátogatni az Etnográfiai Múzeumot Misyjnyben, a Białe Sercanok kolostor mellett, ahol népviseletek, hangszerek, szobrok láthatók, amiket a kolostor lakói gyűjtöttek. A gyerekeket szánkópálya és kisvasút is szórakoztatja.

Kamienna-folyó a Karkonosze és Gór Izerskie hegyek lábánál fekszik, közvetlenül a Karkonosze Nemzeti Park mellett, ahol különböző szintű túraútvonalakon indulhatnak útnak a látogatók. El lehet innen látogatni a vízesésekhez, felvonóval a Szrenicára (1362 m) is el lehet jutni. A cseh oldallal 200 km-es kerékpárút köti össze, ez átvezet az egész Szudéta-vidéken Zittautól Mieroszowig. A fiatalokat dínópark és Feltalálópark várja. Innen mindössze 130 km-re van Wrocław.

(forrás: Lengyel Idegenforgalmi Szervezet)

(Napi Turizmus)