A Wizz Air Hungary, a Wizz Air legnagyobb leányvállalata bejelentette, hogy 2020. augusztus 1-től a légitársaság üzembetartási engedélyezési hatósága az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség (European Union Aviation Safety Agency – EASA) lesz. Magyarország továbbra is a Wizz Air Hungary üzemelésének felügyeletét ellátó tagállam marad.

Az EASA felügyelete megteremti a légitársaság számára a magasabb fokú kooperáció lehetőségét a nemzeti polgári légi közlekedési hatóságokkal, a légitársaság jelenlegi és jövőbeni piacain. A Wizz Air Hungary repülőgépei továbbra is magyar lajstrom alatt repülnek, valamint a légitársaság működési és útvonalengedélye továbbra is a Magyar Polgári Légközlekedési Hatóság hatáskörében maradnak.

„Nagy örömömre szolgál bejelenteni, hogy Magyarország az első olyan tagállam, amely megreformálja Európa légi közlekedésének szabályozását, míg a Wizz Air Hungary az első légitársaság, amelynek Légijármű Üzembetartási Engedélyét az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség adja ki. Ez a mintaértékű szabályozói együttműködés a magyar és az európai hatóságok között is alátámasztja a Wizz Air növekedési törekvéseit és számos további lehetőséget biztosít a légitársaságnak, hogy az elmúlt 16 évhez hasonlóan a jövőben is folyamatosan megújítsa az iparágat” – mondta Váradi József, a Wizz Air Group vezérigazgatója.

Patrick Ky, az EASA Ügyvezető Igazgatója hozzátette: „Nagyon boldogok vagyunk, hogy egy ilyen fiatal és dinamikus vállalat az első olyan légitársaság, amely működését az EASA felügyeli. Az európai üzembetartási engedélyt, a Wizz Airhez hasonló, az EASA tagországaiban több bázist üzemeltető légitársaságoknak találták ki. Az EASA, a Wizz Air működéséért felelős központi felügyeletei szervként, nemzetközileg elismert magas színvonalon fogja biztosítani a légitársaság felügyeletét.”

(forrás: Turizmus Online)
(forrás: Napi Turizmus)