A világ számos, népszerű úti céljában egyre nagyobb problémát jelent a hatalmas turistaáradat, amely rendkívüli módon zavarja a helyi lakosokat vagy rombolja a környezetet. Éppen ezért egyre több desztinációban döntenek úgy, hogy bizonyos szigorításokat vezetnek be annak érdekében, hogy csökkenjen vagy legalább ne emelkedjen a látogatók száma, de van, ahol egyenesen kitiltják őket, vagy a nagy komplexumok építését nem engedélyezik.

A Seychelle-szigeteken a kormány örökre betiltotta a nagy szállodaépítéseket, de Barcelona és Amszterdam központjában is megtiltották az új komplexumok építését. Ezzel a helyi lakosok azon panaszaira reagálnak, miszerint a turizmusból származó bevételek főként a gigacégekhez vándorolnak ahelyett, hogy kis vállalkozásokat támogatnának.

Sok helyen viszont pont nem a nagy szállodaláncok, hanem a magánlakások turisztikai célú kiadása jelenti a gondot, melyek közül a legnépszerűbb, ilyen ingatlanokat tömörítő weboldal az Airbnb. Ezzel egyrészt még több turistát vonzanak az amúgy is zsúfolt desztinációkba, másrészt a helyiek számára lassan megfizethetetlen lesz a lakásbérlés vagy -vásárlás – ez főként a nagyvárosokra jellemző. Ezt több helyen is igyekeznek már szabályozni, Berlinben, Barcelonában és Izlandon már az Airbnb-lakások számát is maximalizálják.

Az intézkedések ellenére a helyiek dühe nem csitul. Palma de Mallorcán például az egyik kőfalon a következő graffiti olvasható: „Turista, te vagy a terrorista.” Új-Zélandon pedig egyre gyakoribb szokás, hogy a helyi lakosok egyszerűen elkobozzák a slusszkulcsot azoktól a turistáktól, akik szerintük rosszul vezetnek.

A közismerten zsúfolt Barcelona híres utcáján, a Las Ramblas-on tízből nyolc ember turista. Sokan azt mondják, hogy az otthonuk „disneysítve” lett. A látogatók pedig sokszor egyáltalán nem tartják tiszteletben a szabályokat, sőt, sokan egyenesen kivetkőznek önmagukból a nyaraláson: részegen, sőt, van, aki meztelenül randalírozik az utcákon, felvirágzott az illegális lakáskiadás, a szuvenírboltok pedig elárasztják a városokat.

Az egyre több helyre beáramló kínai turistákat különösen sok kritika éri – ma már tízből egy külföldi turista Kínából jön. A seychelle-szigeteki szállodásoknak például állítólag elegük van abból, hogy a kínai szállóvendégek a vízforralóban főzik meg a friss rákot, az új-zélandi turisztikai hivatal vezetője pedig bevallotta, hogy tavaly sokkal több kínai érkezett hozzájuk, mint amennyit szerettek volna.

Mark Tanzer, a brit utazási irodák szövetségének feje arra figyelmeztet, hogy megfelelő kontroll nélkül pont a turisták azok, akik megölhetik a turizmust, ennek ellenére a helyi hivataloknak óvatosan kell eljárniuk, ha helyre akarják őket tenni. A turizmus ugyanis ma már a globális GDP tizedét teszi ki, és számos olyan ország gazdasági növekedéséhez járul hozzá, amelyek egyébként sokkal rosszabul teljesítenének. Barcelonában például a turizmus százhúszezer munkahelyet biztosít, a Seychelle-szigeteken pedig tavaly a GDP közel kétharmadát tette ki. Tanzer felhívta a figyelmet arra is, hogy a problémák egy részét nem a rengeteg turista okozza, hanem inkább a helyi önkormányzatok nem megfelelő tervezése, például az infrastruktúra-fejlesztés lassú menete vagy a prioritások rossz felmérése.

(forrás: Economist)

 

(Napi Turizmus)