A brit polgári repülésügyi hatóság (CAA), amely a hazaszállítási műveletet szervezi, hétfőn ismertetett legfrissebb adatai szerint az egy hete csődbe ment Thomas Cook utazási iroda brit utasainak több mint kétharmada már hazatért. Az előző nap 64 járattal 13 770-en utaztak haza.

Kapcsolódó cikkek

A repülésügyi hatóság összesítése szerint a Matterhorn-művelet nevű – a Thomas Cook súlyosbodó pénzügyi helyzetének híreire már korábban kidolgozott – készenléti terv aktiválásának első hetében 106 917 utas térhetett vissza Nagy-Britanniába 476 bérelt járattal.

A Thomas Cook csődjének múlt hétfői bejelentése idején több mint 150 ezer brit utas tartózkodott külföldi üdülőhelyeken az utazási iroda szervezésében. Mivel a cég azonos nevű saját légitársasága is beszüntette tevékenységét, a brit kormány megbízásából a CAA bérelt repülőgépekkel gyakorlatilag légihidat létesített az utasok hazaszállítására. A kidolgozott menetrend alapján hétfőn 53 charterjárattal további 8 ezer utas tér vissza Nagy-Britanniába.

A brit repülésügyi hatóság megerősítette hétfői tájékoztatójában, hogy a Matterhorn-művelet október 6-áig tart, és addig csaknem ezer charterjárat érkezik brit repülőterekre a Thomas Cook utasaival. A már hazaszállított utasok hozzávetőleg 94 százaléka abban az időpontban indult vissza Nagy-Britanniába, amikor a Thomas Cooknál lefoglalt üdülése egyébként is véget ért volna.

A brit repülésügyi hatóság hétfői tájékoztatójában közölte, hogy elkezdi a jövőbeni időpontokra brit utasok által lefoglalt, a Thomas Cook csődje miatt törölt 360 ezer külföldi üdülés befizetőinek kártalanítását. Ez azokra az utakra vonatkozik, amelyek a brit kormány által kidolgozott, a CAA által felügyelt pénzügyi védőmechanizmus (ATOL) hatálya alá esnek.

A CAA hétfői tájékoztatása szerint ez a visszatérítési művelet háromszor nagyobb lesz a hatóság által eddig végrehajtott bármely hasonló kártalanítási akciónál.

xxx

Háttér: múlt hét hétfőn csődbe ment és azonnali hatállyal beszüntette tevékenységét a legrégibb brit utazási iroda, a Thomas Cook, amelynek becslések szerint a külföldi érdekeltségeket is beleszámítva több mint 600 ezer utasa tartózkodik jelenleg is a világ különböző üdülőhelyein. A Thomas Cook az elmúlt hetekben felhajtott ugyan egy 900 millió fontos (340 milliárd forintos) pénzügyi mentőcsomagot saját legnagyobb részvényeseinek bevonásával, de a cég banki hitelezői további 200 millió font befektetői finanszírozás megszerzéséhez kötötték részvételüket a mentőprogramban. A tárgyalások a lehetséges pénzügyi befektetőkkel még vasárnap éjjel is tartottak, de végül eredménytelenül zárultak.

(forrás: MTI)