A Boeing lett 2018-ban a világ legnagyobb repülőgépgyártója

Rekordmennyiségű repülőgépet szállított le tavaly az Airbus és a Boeing, de a saját terveiktől így is elmaradtak az alkatrészek hiánya és a beszállítói problémák miatt. A világ legnagyobb utasszállító repülőgép gyártója címet 2018-ban a Boeing nyerte, de csak 6 darabbal adott át több gépet megrendelőinek, mint régi európai riválisa, az Airbus.

A Boeing 806 utasszállító repülőgépet szállított le tavaly megrendelőinek, ami új rekord, de elmarad a 810-815 darabos céljától. Alkatrészek hiányával küzdött a cég tavaly nyár óta, repülőgéptörzsből és hajtóműből is a vártnál lassabban teljesültek a megrendelések.

Az Airbus valamivel kevesebb, 800 darab utasszállítót szállított le 2018-ban, ami az európai repülőgépgyártónál is új rekordot jelentett. Októberben beszállítói problémákra hivatkozva 20 darabbal visszavágta a gyártási terveit, ez a lefelé módosított tervet tudta teljesíteni. A hírre mind a két részvény árfolyama nagyobbat (több mint 3 százalékot) emelkedett tegnap, a befektetők ugyanis attól tartottak, ennél nagyobb hatása lesz a gyártásra a beszállítói problémáknak.

A világ két legnagyobb repülőgépgyártója összesen 1608 repülőgépet szállított le az ügyfeleinek 2018-ban, ami jelentős növekedés az egy évvel korábbi 1481-ről. 2011-ben pedig mindössze 1000 darabot adtak át, a jelentős növekedésben nagy szerepe volt az utazási kedv robbanásszerű növekedésének Ázsiában.