Ősi, elfeledett hagyományokhoz térünk vissza, hiszen néhány generációval korábban a receptek hozzávalói között virágok is szerepeltek.

Egy Nizza melletti üvegházban a CREAM-ANTEA kertészei és kutatói a minőségellenőrzést természetesen ízleléssel kezdik. A francia-olasz együttműködést az Európai Unió támogatja, hogy segítsék az ehető virágok szektorának erősödését. Az ANTEA projekt keretében 40 féle ehető virágot tanulmányoznak. A kutatás költségvetése 1 millió 750 ezer euró. 85 százalékban, vagyis másfél millió euróval az EU támogatja. A projektben hét partner működik együtt: egyetemek, kutatóközpontok, francia és olasz kereskedelmi kamarák. Az olaszországi Albengában találkozunk Barbara Ruffonival, aki három éve indította a projektet.

Barbara Ruffoni, projektmanager: „A virágok mindig is az étkezési kultúra részei voltak, nagyszüleink receptjeiben még megtaláljuk Olaszországban és Franciaországban is. Egészen az ókori római időkig tudunk ehető virágok fogyasztásáról. A projekt kezdetén csak néhány termelővel dolgoztunk együtt, ma már 60-70 partnerünk termeszt ehető virágokat.” A virágkertészeti szektor válságban van, Marco ezért határozott úgy, hogy gazdasága 15 százalékán ehető virágokkal foglalkozik.

Marco Ravera, virágtermesztő: „Bekapcsolódtunk az ANTEA projektjébe. Itt valós körülmények között ismételjük meg, ami a laboratóriumban kísérletek szintjén sikerült, és évszakosan teszteljük a termékenységet.” Az eredmények bekerülnek az Albengai Kutatóközpont (CERSSA) adatbázisába. Itt jelenleg begóniák és ibolyafélék termesztését vizsgálják ledes világítással segítve.

Federico Tibivella, agronómus: „Az ibolya- és begóniafélék rendszerint erős növények, nincs velük különösebb gond.”

Az ANTEA projekt másik pillérje a visszajelzések a fogyasztóktól, éttermi szakácsoktól, akik elkészítik az ehető virágokat. Egy vence-i séf, Christophe Dufau szerint akár egy Michelin-csillagot is hozhatnak a virágok: „Sziromról sziromra botnom a virágokat, hogy a vendégeknek a legintentenzívebb élvezetet nyújtsam. Ha a vendégeknek ízlik, én is jól végeztem a munkám.”

(forrás: Euronews)