Pénteken már mindenki okmányait ellenőrizték a schengeni külső határok többségén egy uniós rendelet nyomán, ami miatt jelentős torlódás alakult ki a magyarországi schengeni határokon.

Kapcsolódó cikkek

Péntektől az Európai Unióban szabad mozgási joggal rendelkező polgárok úti okmányait is ellenőrizni kell mind belépéskor, mind kilépéskor, és össze kell vetni a Schengeni Információs Rendszerrel (SIS), illetve az Interpol lopott vagy elveszett dokumentumokra vonatkozó adatbázisával (SLTD), hogy a hatóságok meggyőződjenek arról, az illető nem jelent biztonsági kockázatot, közrendvédelmi vagy közegészségügyi kockázatot az EU-ban. A szigorítás nemcsak az unió külső határaira vonatkozik, hanem minden olyan uniós belső határra, ahol a tagállamok még nem állapodtak meg a határellenőrzés megszüntetéséről, a közút mellett kiterjed a vasúti, a légi és a tengeri határokra is.

A befelé és kifelé tartó forgalomban is nagy volt a torlódás, mivel az uniós előírások szerint péntektől már az uniós állampolgárok adatait is ellenőrizni kell a határátlépésnél. A helyzetet nehezíti, hogy sok vendégmunkás már elindult haza a húsvéti szünetre.

A police.hu határinformációs rendszere szerint szombaton a legtöbbet, 3 órát Csanádpalotánál kellett várakozni, de a röszkei állomáson is 2 órás volt a várakozási idő. A többi átkelőnél Ukrajna, Románia, Szerbia és Horvátország felé jellemzően fél-1 órát kellett várni a határ átlépésére.

Autósok várakoznak az úti okmányok ellenőrzésére a letenyei magyar-horvát határátkelőnél (MTI Fotó: Varga György)

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs szolgálatának közleménye szerint a péntektől hatályos európai uniós rendelet nyomán már nemcsak a harmadik ország állampolgárainak, hanem az Európai Unió valamennyi tagállamának, valamint Norvégiának, Izlandnak, Liechtensteinnek és Svájcnak az állampolgárainak úti okmányait is ellenőrizni kell a számítógépes adatbázisokban.

Ilyen ellenőrzésre kell számítani a magyar-horvát, a magyar-ukrán és a magyar-szerb határátkelőhelyeken mind belépéskor, mind kilépéskor. A magyar-román határon a Magyarországról kilépő utasokat csak szúrópróbaszerűen ellenőrzik, azonban befelé valamennyi utas esetében az új ellenőrzést kell alkalmazni.

A letenyei autópálya-határátkelőn azt tapasztalta az MTI munkatársa, hogy kilépéskor az úti okmányokat először a magyar rendőrök ellenőrizték a számítógépeken, majd az okmányokat átadták a horvát kollégáiknak, akik szintén elvégezték az ellenőrzést. Torlódás nem alakult ki, mert gyér volt a forgalom.

Horvátországban ideiglenesen felfüggesztették a szigorított határellenőrzést

Szombaton ideiglenesen felfüggesztették a horvát hatóságok a szigorított határellenőrzést a horvát-szlovén és a horvát-magyar határon, miután a péntektől érvényes szabályok miatt hatalmas kocsisor torlódott fel a két említett határszakaszon – derült ki a horvát belügyminisztérium közleményéből.

A horvát hatóságok a hatalmas torlódásokról előzőleg értesítették Dimitrisz Avramopulosz uniós migrációs biztost, akivel a közlemény szerint megállapodtak a felfüggesztésről. Szombattól ezért csak szúrópróbaszerű, célzott ellenőrzéseket végeznek a horvát-szlovén és a horvát-magyar határon.

A közlemény nem tért ki arra, hogy az említett határszakaszok másik – szlovén és magyar – oldalán változatlanul folyik a szigorú ellenőrzés.

A horvát rendőrség közleménye szerint bár a horvát hatóságok minden technikai és emberi erőforrást bevetettek, valamint együttműködtek a szlovén és a magyar kollégáikkal, mégsem sikerült csökkenteniük a torlódásokat és a várakozási időt a határátkelőkön.

A horvát belügyminiszter szombat délelőtt a sajtónak úgy nyilatkozott: a határokon fennálló problémákról értesítették Andrej Plenkovic horvát kormányfőt. “Megpróbáljuk megbeszélni azokkal, akik ezt a rendeletet meghozták, hogy rendezzék a helyzet” – hangsúlyozta.

A horvát sajtó szombaton arról cikkezett: amennyiben marad a Schengeni határellenőrzési kódex, veszélybe kerül a horvát turizmus. A nap folyamán a horvát-szlovén közúti határátkelőhelyeken hat kilométernél is hosszabb sorok alakultak ki és négy óránál is többet kellett várni az átlépésre.

A Novi List című regionális napilap arról írt, hogy az isztriai egészségturizmusban dolgozó orvosok, fogorvosok már zúgolódnak. Az Ausztriából és Olaszországból érkező páciensek fele visszafordult a határon, aki pedig nem adta fel, azok négy óra késéssel érkezett meg.

Csökkent a várakozási idő Horvátország határátkelőin

Bár továbbra is erős volt a forgalom Horvátország határátkelőin vasárnap, de csökkent a várakozási idő, miután a horvát hatóságok szombat este ideiglenesen felfüggesztették a szigorított határellenőrzést a horvát-szlovén és a horvát-magyar határon – közölte a Horvát Autóklub (HAK).

A HAK vasárnapi jelentése szerint a személygépkocsik 30 percet, az autóbuszok 40 percet várakoznak a határátkelőhelyeken.

Ljubljana és Zágráb közösen lép fel a szigorított határellenőrzés rendezése érdekében

Szlovénia és Horvátország a héten javaslattal él az Európai Bizottság felé a szigorított határellenőrzés rendezése érdekében, miután elviselhetetlen torlódásokat okozott a szlovén-horvát határon az új rend – mondta Miro Cerar szlovén kormányfő vasárnap.

Cerar szombaton késő este telefonon beszélt Andrej Plenkovic horvát kormányfővel, akivel egyetértettek abban, hogy a jelenlegi helyzet tarthatatlan – írta a Delo című szlovén napilap.

Szombaton több órát is várakoztak az utasok a horvát-szlovén határon a pénteken éjfélkor életbe lépett uniós határellenőrzési kódex miatt, amely szerint a schengeni külső határokat átlépőknek módszeres ellenőrzésen kell átesniük.

A szlovén kormányfő emlékeztetett, hogy Szlovénia már korábban is terjesztett be módosításokat a szigorított határellenőrzéssel kapcsolatban, de az uniós tagállamok többsége nem támogatta azokat. Mint mondta, most ismét indítványozzák korábbi javaslataikat, mert a jelenlegi szabályzat árt a gazdaságnak és az emberi kapcsolatoknak. Mindazonáltal hozzátette: Szlovénia továbbra is betartja és alkalmazza a hatályos rendeletet.

A szlovén belügyminisztérium megerősítette, hogy a biztos munkamegbeszélést hívott össze a hét elejére a rendelet gyakorlati alkalmazásának hatásai elemzésére.

(forrás: MTI)

(Napi Turizmus )