Forrás: turizmus.com

A svéd Lappföld holdbéli tájain át vezető 110 kilométeres Fjällräven Classic a természetjárást népszerűsíti úgy, hogy közben egyre növekvő nemzetközi közösséget teremt: a 12. alkalommal megrendezett vándortúrán már 38 nemzet képviselte magát.

Az augusztus 11-16. között megrendezett túrán több mint 2000 résztvevő indult – köztük számos magyar is – és töltött egy hetet a civilizációtól távol. A legtöbben Svédországból, majd Németországból, Dél-Koreából és Hollandiából érkeztek. A kihívás népszerűbb volt a női túrázók körében, mint valaha: az indulók 40 százalékát tették ki. A lappföldi Nikkaluokta és Abisko közötti 110 kilométeres távot az indulók 96 százaléka teljesítette. A legidősebb közülük 74, a legfiatalabb pedig 3 éves volt.

A Fjällräven Classic túrán szinte mindenhol az allemansrätten (szabad barangoláshoz való jog) törvénye él. Ennek értelmében az indulók ott vernek sátrat, ahol nekik jól esik. Egyetlen szabály van: a túra során termelt szemetet mindenki az út elején kapott zsákban gyűjti, és egészen az utolsó állomásig magával viszi. Aki ezt elmulasztja és szemetet hagy hátra, diszkvalifikálhatják a túráról.

A Fjällräven Classic Svédországból indult el 2005-ben, és ma már Dániában, Hong Kongban és az amerikai Sziklás-hegység területén is megrendezik. A cél minden esetben azonos: közelebb hozni az embereket a természethez és a túrázást népszerűsíteni.

 

(Turizmus.com)