(forrás: hvg.hu)

Jelenleg 130 km/h a megengedett legnagyobb tempó az országban, de lépniük kellett, mert súlyos nitrogén-krízis fenyegeti az országot. Több ipari és infrastrukturális beruházást leállítottak korábban a túl magas nitrogén-oxid-szennyezettség miatt.

Kapcsolódó cikkek

Hollandiában 100 km/h-ra korlátoznák a nappali maximális sebességet az autópályákon, egy kiszivárgott tervezet szerint, amely 2020-tól léphet hatályba. A jelenlegi 130 km/h-ás sebességkorlátozás éjszaka a későbbiekben is érvényben maradna este kilenc és reggel hat óra között. Számítások szerint ilyenkor a teljes forgalom, alig 8-10 százaléka zajlik – írja a BBC.

Ezek lennének a 100 km/h-s nappali szakaszok a hollandiai úthálózatban. A holland miniszterelnök Mark Rutte azt mondta „senki nem örül” a lépésnek, de sokkal nagyobb a tét. „Valamit tenni kell”, ugyanis a károsanyag-kibocsátás kérdésköre olyan súlyos problémává vált, hogy egy hollandiai, májusi legfelsőbb bírósági döntés nyomán az országban több infrastrukturális beruházást fel kellett függeszteni, és számos tervezett beruházás veszélybe került. Ugyanakkor a miniszterelnök elmondta, hogy vagy meglépik ezeket a radikális lépéseket, vagy rengeteg ember a munkahelyét is elveszíti.

Nem kizárólag a közlekedés résztvevőit kényszerítik kisebb károsanyag-kibocsátásra, de a gazdaság más szereplőit is. Azt is felvette a kormányzat, hogy a takarmányok mellé olyan enzimet kellene a farmereknek adagolni, amelynek segítségével csökkenthető lenne a szarvasmarháktól származó ammónia, illetve nitrogéngáz-kibocsátás. Sőt, a jelenlegi, gazdasági állatállomány számának csökkentését is felvetették. További forgalomcsökkentési javaslatként, még az is felmerült Hollandiában, hogy vasárnaponként ne lehessen majd autóval közlekedni.

Európában a leggyakoribb maximális sebességkorlátozás 130km/h, míg az Egyesült Királyságban 70 mph/h, vagyis 112 km/h a megengedett legnagyobb tempó. 100km/h-s megengedett maximális sebesség egyedül Cipruson van.