10 tonnával könnyebb a Mount Everest

(Turizmus.com)

Nagytakarítás indult Nepálban – ennek köszönhetően 10,8 tonna hulladékot gyűjtöttek össze a Mount Everestről. A legjobb megoldás persze az lenne, ha nem hagynának fent szemetet a hegymászók.

A Mount Everest déli oldala viszonylag tiszta a tavaszi nagytakarítási eredményeként, a legfelső, 4-es táborban összegyűlt szemétnek azonban csak kis részét sikerült lehozni a rossz időjárás miatt – közölték a nepáli hatóságok. A takarítási akciót koordináló turisztikai minisztérium adatai szerint 10,8 tonna szemetet hoztak le a hegyről, az összeset a 3-as táborig bezárólag. A 4-es táborban, 8300 méteres magasságban összegyűjtött 711 kilogramm szemétből azonban csak alig több mint 300 kilónyit tudtak eltakarítani a kedvezőtlen időjárás és a létszámhiány miatt. A begyűjtött és lehozott szemétből héttonnányi újrahasznosíthatót Katmanduba szállítottak feldolgozásra, a romlandó hulladékot a környékbeli falvakban égették el.

Az akció során lehoztak négy holttestet is, azokon egy katmandui egyetemi klinikán végeznek igazságügyi orvosszakértői vizsgálatokat.

A hegymászók elégedetlenek az idei tavaszi mászószezon utáni takarítással. Az idei akció nem volt eléggé hatékony, a 4-es tábor még nagyon koszos, a résztvevők csak az alacsonyabban fekvő táborokra koncentráltak – panaszolta Kam Rita serpa, aki saját rekordját megdöntve idén már a 24. alkalommal mászott fel a 8848 méteres csúcsra.

A hegymászóüzletben érdekelt vállalkozások szerint az idei takarítás csak kampánykezdetnek tekinthető, az elkövetkező években el kell takarítani a 4-es táborban és afölött maradt hulladékot is, és azt, amelyet az alacsonyabb szinteken befedett a hó.

(forrás: Index)